JULI - WON TON - PUTER MED LAKS OG TUNFISK|

post-img
Hver måned ønsker vi å dele en oppskrift fra de fantastiske bøkene til Bølgen & Moi med deg! Hver oppskrift er unik, og du kan få gleden av å lage retten til din kjære, venner eller familie.

 

Du trenger følgende til 4 personer:

24 plater won ton-pasta
1 egg til pensling

LAKSEFYLL
150 gr laks
1/4 avokado
1/ rødløk
1/2 dl fløte
2 ss hakket frisk basilikum
salt og pepper

TUNFISKFYLL
200 gr tunfisk
1 ss ristede sesamfrø
1 ts sesamolje
2 ss soyasaus
1 ts finhakket chili
saften av en halv lime
salt og pepper

URTESOYA
1 dl soyasaus
1 lime
litt ingefær
litt hvitløk
litt koriander
litt chili
Bland alle ingrediensene godt sammen

  1. Lag laksefyll: skjær laks, avokado og rødløk i 1/2 cm store terninger. Bland inn fløte og basilikum. Smak til med salt og pepper
  2. Lag tunfiskfyll: skjær tunfisken i små terninger og bland dem med de øvrige ingrediensene
  3. Pensle 4-5 won ton-plater om gangen med sammenvispet egg. legg en strøken spiseskje fyll på hver plate og klem hjørnene sammen mot toppen
  4. Kok alle putene i dampbad i 4-5 minutter til pastaen er myk og fyllet varmt
  5. Server med urtesoya

 

Denne oppskriften er hentet fra Bølgen & Mois Store Bok Om Mat og Vin av Øivind Hånes, Toralf Bølgen & Trond Moi. Fra Gyldendal forlag.

JUNI - HOTTE KYLLINGBURGERE MED INGEFÆR OG CHILI

post-img
Hver måned ønsker vi å dele en oppskrift fra de fantastiske bøkene til Bølgen & Moi med deg! Hver oppskrift er unik, og du kan få gleden av å lage retten til din kjære, venner eller familie.

 

Du trenger følgende til 4 personer:

800 gr kyllingkjøttdeig
3 fdd hvitløk
1/2 rød chili
2 ss hakket frisk ingefær
1 ts salt
smør til steking
4 hamburgerbrød
1/2 rødløk
1 neve grønn salat
4 ss crème fraîche
2 ss finhakket gressløk
saften av 1/2 lime
dijonsennep
tabasco

  1. Bland kjøttdeigen med hvitløk, chili, ingefær og salt
  2. Form fine burgere og stek dem i smør i 1 minutt på hver side i ei panne. Stek videre i ovn på 200 grader i 5 min
  3. Skjær burgerbrødene i to. Ha på skivet rødløk og salat. Legg på burgerne og topp med cème fraîche, gressløk og litt limesaft. Legg på den andre halvaprten av burgerbrødet tilslutt
  4. Serveres med dijonsennep og tabasco

 

Denne oppskriften er hentet fra Bølgen & Mois Store Bok Om Mat og Vin av Øivind Hånes, Toralf Bølgen & Trond Moi. Fra Gyldendal forlag.

MAI - TIRAMISU PÅ MOIS VIS

post-img
Hver måned ønsker vi å dele en oppskrift fra de fantastiske bøkene til Bølgen & Moi med deg! Hver oppskrift er unik, og du kan få gleden av å lage retten til din kjære, venner eller familie. Det nærmer seg 17. mai og hva passer vel ikke bedre enn en oppskrift på dessert?

 

Du trenger følgende til 10 personer:

Sukkerbrød

5 egg
1 kopp mel
1 kopp sukker
1 ss bakepulver

 

Tiramisumasse

6 eggeplommer
2,5 dl sukker
1 dl vann
6 egg
750 gr mascarpone eller en annen kremost
4 cl cognac
0,5 dl nypresset sitronsaft
1 kopp espresso
3 plater gelatin

  1. Sukkerbrød: stivpisk egg og sukker i 10 min. Vend inn mel og bakepulver
  2. Bre dete utover i et 2 cm tykt lag på en stekeplate dekket med smurt bakepapir. Stek ved 200 grader i ca 6 min. til det er gyllenbrunt. Avkjøl
  3. Tiramisumasse: la vann og sukker fosskoke i 2-3 min. Stivpisk eggeplommene og eggehvitene hver for seg med halvparten av sukkeret hver.
  4. Rør mascarponen sammen med cognac, sitronsaft og espresso. Smelt gelatinen og bland inn
  5. Bland ostemassen med eggeplommer og eggehvite
  6. Legg sukkerbrødbunnen i en suppetallerken og dynk med melk og espresso. Fyll på med tiramisumasse til kanten av tallerkenen og glatt ut. Settes kaldt

Dryss kakao over ved servering. Pynt gjerne med bær eller sjokolade og hjemmelaget kjeks.

 

Riktig god 17. mai feiring!

 

Denne oppskriften er hentet fra Bølgen & Mois Store Bok Om Mat og Vin av Øivind Hånes, Toralf Bølgen & Trond Moi. Fra Gyldendal forlag.

APRIL - LAMMELÅR

post-img
Hver måned ønsker vi å dele en oppskrift fra de fantastiske bøkene til Bølgen & Moi med deg! Hver oppskrift er unik, og du kan få gleden av å lage retten til din kjære, venner eller familie. Det er påske så hva passer ikke bedre enn oppskrift på saftig og god lammelår?

 

Du trenger følgende til 4 personer:

1 lammelår på ca 1,5 kg (sørg for at slakteren har fjernet nøkkelbeinet)
Litt salt og pepper
1 bunt hakket bladpersille
1 bunt hakket timian
1 hvitløk
2 ss smør

 

  1. Skjær låret rent for sener og stempel. Rut overflaten forsiktig med en kniv, og gni det godt inn med salt og pepper
  2. Lag en lomme inne ved lårbenet. Stikk inn masse hakket persille og timian, samt hele hvitløksfedd med skall
  3. Brun låret i smør i en stor stekepanne til det blir brunt og sprøtt
  4. Legg låret i en langpanne. Sett inn steketermometer og stek videre i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter eller til steketermometeret viser en kjernetemperatur på 55 grader
  5. Lag fløtegratinerte poteter
  6. Sett det ferdige lammelåret i ovnen sammen med potetene de siste 5 minuttene
  7. La kjøttet hvile i 20 minutter før servering. Skjær opp lammelåret i skiver og anrett med potetene. Pynt med timian på toppen

 

Riktig god påske!

 

Denne oppskriften er hentet fra boken Kjøtt & Vin av Øivind Hånes, Toralf Bølgen & Trond Moi. Fra Gyldendal forlag.

MARS - TIMIAN OG SITRONBAKT EPLEGRIS

post-img
Saftig, god timian og sitronbakt eplegris med løk, jordskokk, rødbetpurè og eple! Eplegrisen er fra Krekling gård i Hokksund, fôret på epler fra Bakstevold Gård.

 

Du trenger følgende til 8 personer:  

 

Grisen:

1600 gr  eplegriskam med fett

1 bnt      frisk timian

8 stk      hvitløkfedd

1 stk      sitron

3 ss       nøytral olje

100 gr   smør

2 stk      epler

 

  • Rut opp fettet på kammen

  • Saltes og pepres godt

  • Brunes godt i panne med, hvitløk, sitron, timian, olje og smør

  • Kutt epler i båter og legg med i panna

  • Sett pannen i ovnen stekes ved 180 grader til kjernetemp 65 grader

  • Hell over smøret på grisen av og til

  • Ta ut la hvile 20 minutter før deling

  • Steke- sjyen brukes som saus, smakes til med litt soyasaus

     

Rødbetpure:

200 gr   rødbeter

4 dl       eplejuice

100 gr   smør

Litt        salt og pepper

 

  • Skrell og kutt rødbetene i terninger

  • Kokes møre i eplejuice

  • Ha på smør og kok inn til det tykner

  • Kjøres glatt på blender

  • Smakes til

     

Brent løk:

4 stk  sjalottløk

4ss     rødvinseddik

4 ss    olivenolje

Litt     salt og pepper

 

  • Del løken i 2

  • Brunes i tørr varm panne til den er svart på snittflaten

  • Legges på brett

  • Hell over olje og eddik

  • Ha på salt og pepper

  • Stekes 160 grader i 30 min

  • Flakes opp

     

Jordskokk:

200 gr   jordskokk

4 dl       olje

 

  • Kok jordskokken mør i olje

  • Deles i biter

  • Krydres

 

Oppskrift av vår Konsernkjøkkensjef, Geir Magnus Svae.

post-img post-img

FEBRUAR - URTESTEKT INDREFILET

post-img
Hver måned ønsker vi å dele en oppskrift fra de fantastiske bøkene til Bølgen & Moi med deg! Hver oppskrift er unik, og du kan få gleden av å lage retten til din kjære, venner eller familie.

 

Du trenger følgende til 4 personer:

4 biffer indrefilet av okse à 150-200 gr

Litt salt og pepper

2 ss smør

4 aromasopp

2 gulrøtter

1/2 purre

1/4 sellerirot

4 sjalottløk

2 dl rødvin

2 laurbærblad

1 kvast timian

1 kvast rosmarin

Noen salvieblader

1 ts hel svart pepper

4 dl kjøttkraft eller vann

 

  1. Krydre biffene med salt og pepper, og brun dem i 1 minutt på hver side i stekepanne med smør. Ha dem over i ei gryte
  2. Grovkutt soppen og alle grønnsakene, og brun dem i 1 minutt i samme panne. Ha dem over i gryta
  3. Kok ut panna med rødvin, og ha den over i gryta. Tilsett urter og krydder
  4. Fyll på oksekraft, sett på lokk, og la det trekke i 5-10 minutter, avhengig av tykkelsen på kjøttet
  5. Del kjøttet i to på tvers av trevlene før servering
  6. Server med kokote poteter eller på japansk vis, med ris


Denne oppskriften er hentet fra boken Kjøtt & Vin av Øivind Hånes, Toralf Bølgen & Trond Moi. Fra Gyldendal forlag.

 

 

JANUAR - SKINNSTEKT TORSK MED RØDBETPURÈ OG BEURRE BLANC

post-img
Hver måned ønsker vi å dele en oppskrift fra de fantastiske bøkene til Bølgen & Moi med deg! Hver oppskrift er unik, og du kan få gleden av å lage retten til din kjære, venner eller familie.

 

Du trenger følgende til 4 personer:

800 g beinfri torskefilèt med skinn

3 rødbeter

2 ss sukker

2 ss hvitvinseddik

2 dl vann

1 ss smør

1 ss spisskarve

salt og pepper 

 

Beurre blanc:

1 sjalottløk

1 dl hvitvin

1 ss korianderfrø

150 g smør

4 ss bladpersille

 

  1. Skrell rødbetene, og skjær dem i grove biter. Kok dem med sukker, eddik og vann under lokk i ca. 15 minutter til de er møre.
  2. Miks blandingen til purè med en stavmikser. Rør inn smør, og smak til med salt og pepper
  3. Lag beurre blanc: Finhakk sjalottløken, og ha den over i en kjele sammen med hvitvin og korrianderfrø. La det koke inn til vinen er nesten borte. Tilsett smøret ved å piske inn små klumper til alt er smeltet og blandet med løken. Smak til med salt og pepper. Vend inn bladpersillen umiddelbart før servering.
  4. Del fisken i fire store stykker og krydre dem med spisskarve, salt, og pepper. Stek dem i smør med skinnsiden ned på middels varme i 3-4 minutter. Snu og la dem i ligge i panna med kjøttsiden ned i et halvt minutt.
  5. Anrett fisken på purèen og fordel sausen rundt.


Denne oppskriften er hentet fra boken Fisk & Vin av Øivind Hånes, Toralf Bølgen & Trond Moi. Fra Gyldendal forlag.

 

 

Motta gode tilbud og spennende nyheter fra oss i Bølgen & Moi