20 år med Moisommelig arbeid og kreative bølger – Matkurs med Tronds favoritter

post-img
Samspillet mellom mennesker, mat, vin og kunst var inspirasjonen til å skape en opplevelse for gjesten da Bølgen & Moi åpnet dørene for 20 år siden på Høvikodden, og det samspillet ser vi fortsatt i dag.

9. januar holdt Trond Moi det første av flere matkurs i samarbeid med Aperitif, akkompagnert av Toralf Bølgen som sto for kveldens drikke. Etter 20 år har de fortsatt en slående tilstedeværelse og en inspirerende entusiasme som setter sitt preg på jubileumsårets første matkurs.

 

Kunsten henger ikke bare på veggene på B&M, man kan også se den i oppdekningen av bordene når man kommer inn i restauranten, og ikke minst i anretningen av rettene som blir demonstrert og servert i løpet av kvelden.

 

Kveldens demonstrasjonskurs begynner med en demonstrasjon av hvordan man kan lage enkle og gode barsnacks med tilhørende cocktails. Man føler med en gang at man har trådd inn i hjemmet til Trond Moi. Stemningen er uformell og avslappet.

 

Djevelegg med Tabasco serveres som en av barsnacksene. «Oi, det røsker i nesa, kjempe godt! ... Kan jeg få en til?» sier en av gjestene, og resten rundt er enige. Selv om kveldens kursdeltagere stort sett kommer i par eller små grupper, er det en god samtaleflyt på bordene uavhengig av hvem man kom med.

 

Neste rett på menyen er forretten. Østers, og en asiatisk tunfisk tartar. Som med barsnacksen går det ekstra skåler med påfyll rundt bordet for de som syns det var ekstra godt. Trond forteller om hans kjærlighet til fransk mat, og om den franske kulturen på å sette hele kjeler og skåler på bordet, gjerne ublandet. «På denne måten kan man blande ferdig selv, og delta!». Gjestene får også muligheten til å åpne egne østers, noe som både var lærerikt og underholdende!

 

«Vis følelser og vær litt fransk noen ganger! Vi lever når vi spiser!» sier Trond og smiler fra øre til øre! Dette tipset fulgte deltakerne raskt når de ble servert kveldens neste rett, gratinerte sjøkreps som smeltet på tungen.

 

Gjennom kvelden er deltakerne oppfordret til å stille spørsmål, reise seg for å se nærmere på demonstrasjonen, og smake underveis som maten blir laget. Det er generelt stor interesse for opprinnelsen til råvarene og beste tilberedingsmåte blant kursdeltakerne.

 

Mens Trond tilbereder hovedretten sendes en varm panne med flamberte pepperkorn rundt bordene, og restauranten fylles av en sterk, men søt aroma. De flamberte pepperkornene skal brukes i sausen til hovedretten, en kombinasjon av entrecote og bifftartar med stekte grønnsaker og brum-brum saus!

 

«Se, lukt, hør … Nå er det passe temperatur i pannen» sier Trond før han legger entrecoten i den gylne smørfylte pannen. «Hvor mye smør tok du i pannen?» spør en gjest. «En spiseskje smør … og det er så mye smør du får på en spiseskje det!» svarer Trond og holder opp en spiseskje med et smørtårn. Og underholdningen fra Trond stopper ikke der, han kommer stadig med tørre vitser som man umulig kan klare å unngå å le av, og har høytlesing av dikt som et lite avbrekk i hovedretten.

 

Toralf Bølgen, en ildsjel! I løpet av kvelden har han ikke bare presentert vin, men vært servitør, ryddet av bord, og til og med rukket å kjøre en catering leveranse, alt med en beundringsverdig stolthet. Det er tydelig at restauranten på Høvikodden er hjertebarnet hans.

 

«Et måltid uten ost er som en vakker kvinne i mangel av et øye» sier Toralf og siterer den franske gastronomen Jean-Anthelme Brillat Savarin. Og vips så var vi kommet til kveldens nest siste rett, en lun Vacherin Mont d’Or med glaserte valnøtter.  Hele fat med rennende ost toppet med valnøtter sendes rundt på bordene, gjestene forsyner seg selv med skje.

 

Etter kursdeltakerne har spist kveldens siste rett, en frisk sitron-terte med bringebærsorbe, reiser en av deltakerne seg for å si et par ord om kvelden. Hun har vært med på flere Aperitif kurs, og syns helt klart at Toralf og Trond er best sammen. «Takk for god mat, god vin, men også for de gode fortellingene» sier hun og hever glasset.

 

Kveldens deltakere virker svært fornøyd med kvelden. De har lært av Toralf og Trond, men har også sammenliknet erfaringer og lært av hverandre. Mange kom som fremmede og dro som venner.

 

En gang til? Ja takk!

 

post-img post-img post-img
Motta gode tilbud og spennende nyheter fra oss i Bølgen & Moi