Henrik er Norges beste Vinkelner 2016

post-img
Overlegen seier til Henrik


Henrik Dahl Jahnsen, som til daglig er daglig leder for Bølgen & Moi Ny-Hellesund, skal for øvrig også representere Norge i VM i Argentina i april.

Årets kamp var lang og tøff for deltagerne. Merete Bø, kjent for mange som DNs vinjournalist, er konkurranseansvarlig og har lang erfaring fra konkurranser som NM, Nordisk, EM og VM. Det å lage konkurransen er i seg en utfordring, du må vite mer enn deltagerne om ethvert tema omhandlende mat og drikke (ikke bare vin) og hele tiden finne på nye overraskende elementer slik at kandidatene virkelig får noe å bryne seg på. I år var det 9 sommelierer som stilte til dyst.


Dagen sparkes i gang med en teoriprøve med 60 spørsmål som skal besvares i løpet av en time, nivået var høyt med ekstremt vanskelige spørsmål hvor selv spørsmål om kinesiske viner fikk plass. Deretter var det skriftlig blindsmaking av to viner på 12 minutter, vinene viste seg å være en Sancerre og en vin fra Jura. Her foregår en sensorisk analyse av hver vin som skal resultere i en skriftlig konklusjon om hvor vinen kommer fra, hvilken druesort den er laget på, årgang, kvalitetsnivå og priskategori. Høyeste poengscore går videre til semifinale, hvor de praktiske evnene skal testes. Semifinalen bestod av servering av musserende (prosecco) der man selvsagt også skal anbefale en matrett til, samt at den skal presenteres på rett sett. I tillegg skulle et vinkart korrigeres for feil.

Kun 3 stykker går videre til finalen. Og i år ble disse: Francesco Marsola fra Colonialen Restaurant i Bergen, Henrik Dahl Jahnsen fra Bølgen & Moi Ny Hellesund,  og tredjemann var Simon Zimmermann fra Tekehtopa.


Årets NM finalister, Simon, Francesco og Henrik


Finalen tar plass på storscenen på Latter og her var det dekket med bord til 5 (med gjester). Finalen hadde mange elementer. Startskuddet gikk med tre 3 viner som skulle smakes og deretter defineres på hvordan de var produsert, hvilket land de kom fra, kvalitetsnivå og pris.


Francesco analyserer rødvinene, hvor kommer de fra og hvordan er de laget?


Deretter var det å sette drikke til en meny, her var utfordringen at kun argentinske drikkevarer som skulle brukes. Selskapet som satt på scenen hadde valgt en flaske rødvin fra Catena Zapata som skulle dekanteres og serveres til hovedretten. For de som ikke er kjent med "war of the birds" er det selvsagt helt ulogisk at en utstoppet HØNE hadde plass rundt bordet. Men høna var i alle fall en del av selskapet, og det viste seg når rødvinen var servert at høna ikke ville ha rødvin, slik at sommelieren fikk åpne en flakse hvitvin som skulle serveres den "vanskelige gjesten".


Så var det å matche 7 glass med brennevin til tilhørende flasker. Til slutt ble en "bartralle" trillet ut på scenen og kandidatene fikk beskjed om å lage en Old Fashioned. Så en krevende finale på alle vis. Kandidatene hadde kun 20 minutter til rådighet og dessverre rakk ikke to av dem med siste oppgave. 


Henrik in action, hvilke flasker hører til hvilke glass


Etter at alle kandidatene var klare ble scenen omorganisert og alle 3 deltagere måtte opp samtidig, det var tid for quiz. Her blir man testet på bilder av kjente vinprodusenter, vinområder, flaskeetiketter og årganger. Som nevnt tidligere, det er ikke en liten mengde kunnskap en sommelier skal besitte. 

Her er plassering og score som ble oppnådd.

 

1) Henrik Dahl Jahnsen (daglig leder, Bølgen & Moi Ny-Hellesund)– 1184 poeng

2) Francesco Marzola (vinansvarlig/sommelier, Colonialen Restaurant, Bergen – 1040,75 poeng

3) Simon Zimmermann (vinkonsulent, Tekehtopa) – 1002,75 poeng

 

Vi i Bølgen & Moi er stolte , og gratulerer Henrik med seieren.
Argentina next - lykke til med forberedelser frem mot konkurransen i april.

Takk til Liora Levi for tekst og innhold.
http://lioralevi.blogg.no/

Motta gode tilbud og spennende nyheter fra oss i Bølgen & Moi